Skrzypiące wycieraczki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miras1982
    Drive
    • 2010
    • 72
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Skrzypiące wycieraczki

Oczekuję na odbiór nowej Octavii Combi w wersji wyposażenia Elegance. Myślałem ze wszystko przewidziałem, wyczytałem, dowiedziałem się ale ciekawi mnie sprawa lusterek w osłonach przeciwsłonecznych o których zupełnie zapomniałem. Czy w wersji Elegance są podświetlane czy nie??
  • mariu_sz
    Rider
    • 2009
    • 320

Skrzypiące wycieraczki

Jak w temacie po kilkunastu rychach wycieraczek zaczynają skrzypieć gumy. Ma ktoś jakieś rady jak to zniwelować? Wycieraczki bardzo mało używane mają 6 miesięcy.
    Mariusz
    --------------------------
    OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• meesha
      Ambiente
      • 2009
      • 145

Kurcze, mam to samo - a wymieniałem na wiosnę. Chyba po prostu guma stwardniała - stąd taki efekt, plus do tego zaczęły mi niestety mazać

tym razem nie będę brać w aso, w tej cenie ściągnę sobie z allegro bosch aerotwin

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

można kupić same gumy, koszt ori z VW ok 50zł

Komentarz

• baca10
          RS
          • 2009
          • 6225

mariu_sz, moze ci sie to wydac smieszne ale ja zawsze przy myciu auta zabezpieczam gumy wycieraczek silkonem do gumy, nastepnie wycieram sucha szmatka, po tym zabiegu wycieraczki mi nie skrzypia

Komentarz

• phrix
            L&K
            • 2007
            • 1000
            • Audi
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Podobno piszczenie mozna usunąć poprzez przetarcie wycieraczki grafitem. Ile w tym prawdy to nie wiem bo nigdy nie testowałem
            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• mariu_sz
              Rider
              • 2009
              • 320

Zamieszczone przez baca10
              mariu_sz, moze ci sie to wydac smieszne ale ja zawsze przy myciu auta zabezpieczam gumy wycieraczek silkonem do gumy, nastepnie wycieram sucha szmatka, po tym zabiegu wycieraczki mi nie skrzypia
              Zamieszczone przez phrix
              Podobno piszczenie mozna usunąć poprzez przetarcie wycieraczki grafitem. Ile w tym prawdy to nie wiem bo nigdy nie testowałem
              Dzięki za podpowiedzi będę próbował :diabelski_usmiech
              Mariusz
              --------------------------
              OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• sevo
                Drive
                • 2009
                • 47

witam,
                kiedyś już opisywałem ten problem na forum. Problem skrzypiących wycieraczek spowodowany jest złym kątem pióra wycieraczki względem szyby, aby pozbyć się problemu trzeba (za pomocą kombinerek) delikatnie skręcić ramię wycieraczki w odpowiednią stronę w zależności czy wycieraczka piszczy jadąc w górę czy w dół (zmierzając jak najbardziej do konta 90 st. pióra względem szyby).
                A jeszcze dokładniej pisałem tu:

S - Stowarzyszenie
                K - Kierowców
                O - Omijających
                D - Definitywnie
                A - ASO

Komentarz

• firmek
                  Rider
                  • 2008
                  • 477

Ja kiedys sprobowalem i skonczylo sie to tym ze wycieraczki mazaly, co gorsza cos z siliconu musialo zostac na szybie bo nawet zmiana wycieraczek nie pomogla. Skonczylo sie na porzadnym myciu przedniej szyby goraca woda i roznymi srodkami.

Komentarz

• baca10
                    RS
                    • 2009
                    • 6225

Zamieszczone przez firmek
                    Ja kiedys sprobowalem i skonczylo sie to tym ze wycieraczki mazaly, co gorsza cos z siliconu musialo zostac na szybie bo nawet zmiana wycieraczek nie pomogla. Skonczylo sie na porzadnym myciu przedniej szyby goraca woda i roznymi srodkami.
                    Moze miales jakis felerny silikon, u mnie nie ma tego problemu

Komentarz

Pracuję...